PGE Ekstraliga

„Najważniejsze, że wygraliśmy” – Patrick Hougaard

W niedzielnym meczu mieliśmy okazję po raz drugi w  tym sezonie oglądać w barwach Unii Tarnów Patricka Hougaarda. Tym razem sympatyczny Duńczyk spisał się znacznie lepiej zdobywając sześć punktów.

Zawodnik mógł być bardzo zadowolony z przebiegu całego spotkania w wykonaniu Jaskółek. – Najważniejsze, że wygraliśmy. Przed meczem staraliśmy się myśleć tylko o wygranej i zdobyciu dwóch punktów. Kiedy okazało się, że można powalczyć o bonus, zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby tak się stało. Myślę, że kibice są tak samo szczęśliwi jak my po tej wygranej – powiedział po meczu.

Dobra postawa Patricka Hougaarda zaowocowała wywalczeniem przez Unię punktu bonusowego, który przed spotkaniem pozostawał jedynie w sferze marzeń.– Myślę, że byłem bardziej zrelaksowany przed tym meczem. Nie ciążyła na mnie taka presja. W pierwszym meczu się po prostu „spaliłem”. Teraz było o wiele lepiej. Żałuję tylko tego mojego pierwszego wyścigu. Mogłem przywieźć więcej punktów. Cieszy mnie to, że każdy wyścig, w którym brałem udział, kończył się naszym zwycięstwem. Myślę, że sześć punktów to całkiem dobry wynik. Jeżeli chodzi o sprzęt, to ustawienia były praktycznie te same, co w meczu z Bydgoszczą. Teraz jednak zupełnie inaczej mi się jechało – oznajmił.

Zawodnik jest gotów ponownie wystąpić z Jaskółką na plastronie.– Jeżeli trener Marek Cieślak będzie chciał mnie widzieć w składzie, to ja będę bardzo zadowolony i oczywiście jestem gotowy, by znowu ubrać kevlar Jaskółek –mówi.

Nowy nabytek Unii Tarnów porównał starty w lidze polskiej i szwedzkiej. – Myślę, że w Polsce zawodnicy trenują więcej niż w Szwecji. Dlatego też widać, że młodzi zawodnicy z Polski są lepsi już na starcie od obcokrajowców. Wielu Polaków jeździ także w lidze szwedzkiej i można powiedzieć, że są wiodącymi postaciami swoich klubów. Różnice pomiędzy tymi ligami polegają też oczywiście na specyfice torów i dopasowaniu sprzętu do tych nawierzchni. Nie można zapominać o presji. W Polsce jest ona znacznie większa niż w Szwecji. Tutaj jest więcej kibiców, sponsorów i presja na wynik jest zupełnie inna niż w Elitserien – powiedział na koniec Patrick Hougaard.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana