Najlepsze pary żużlowe świata w Eurosporcie

22/04/2013 0:00:00

Najlepsze żużlowe duety świata ponownie w akcji! 8 czerwca na Motoarenie w Toruniu odbędzie się turniej Eurosport Speedway Best Pairs, w którym o zwycięstwo i intratną pulę nagród zmierzy się absolutna czołówka światowego speedwaya. Zawody będzie można też śledzić na żywo na antenie stacji Eurosport w kilkudziesięciu krajach świata. Bilety na to wydarzenie są dostępne na stronie www.speedwaypairs.com.

Eurosport Speedway Best Pairs to impreza przygotowana przez polską firmę One Sport. – Zawody parowe to według nas zupełnie niezagospodarowana formuła rozgrywek międzynarodowych. W tej chwili sytuacja w czołówce światowego żużla jest taka, że o zwycięstwo powalczyć jak równy
z równym może więcej narodowych duetów, niż 4-osobowych składów. Udało nam się porozumieć ze wszystkimi najmocniejszymi federacjami żużlowymi świata, które nominują do startu w Toruniu swoich najlepszych zawodników. Jesteśmy przekonani, że będą to niezapomniane zawody, na które tysiące kibiców czekają od lat. Jazda parowa na żużlu w wydaniu międzynarodowym to coś, czego wszystkim kochającym ten sport po prostu brakuje. Cieszymy się, że reaktywacja międzynarodowych zawodów parowych odbędzie się na tak pięknym, nowoczesnym stadionie jak toruńska Motoarena –
mówią organizatorzy imprezy, Jan Konikiewicz i Karol Lejman.

Tytułowym patronem i wyłącznym nadawcą jest Eurosport, najpopularniejszy kanał sportowy w Polsce i Europie. – Turniej Eurosport Speedway Best Pairs pokażemy w ponad 50 krajach świata. Jeszcze nigdy zawody żużlowe nie miały takiej ekspozycji medialnej na poziomie międzynarodowym  – mówi Krzysztof Świergiel, Dyrektor Zarządzający polskiego oddziału Eurosportu. – To doskonała promocja zarówno speedwaya jak i Torunia, pięknego miasta-gospodarza tych wyjątkowych zawodów – dodaje.

Po raz pierwszy w historii najlepsze żużlowe duety rywalizowały w międzynarodowych zawodach międzypaństwowych w 1968 roku w niemieckim Kempten. Wówczas najlepsi okazali się reprezentanci Szwecji – Ove Fundin wraz z Torbjornem Harryssonem. Turniej ten, podobnie jak rozegrany rok później w Sztokholmie, nie miał jeszcze oficjalnej rangi mistrzowskiej. Pierwsze tytuły przyznano w 1970 roku na torze w Malmo, a sięgnęli po nie Nowozelandczycy – Ronnie Moore i Ivan Mauger. Od tej pory, przez kolejne 24 sezony, najlepsze pary w światowym speedwayu spotykały się na zawodach finałowych o mistrzostwo świata. Aby jednak się w nim znaleźć musiały najpierw przejść przez eliminacje. Ostatnimi triumfatorami, w 1993 roku w duńskim Vojens, okazali się Szwedzi – Tony Rickardsson, Per Jonsson i rezerwowy Henrik Gustafsson