Mikkel Michelsen liczy na udany sezon

16/12/2015 19:00:09

W ostatnim tygodniu Unia Tarnów ustaliła warunki kontraktu z Mikkelem Michelsenem. Młody zawodnik będzie trzecim Duńczykiem w barwach Jaskółek.

Miniony sezon był dla niego ostatnim w gronie juniorów, a przypieczętował go drugim brązowym Medalem Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów oraz bardzo dobrymi występami w Nice PLŻ. W nowym sezonie Mikkel ma nadzieje, że będzie spisywał się jeszcze lepiej, a starty w PGE Ekstralidze pomogą w rozwoju Jego kariery. – Chciałbym być jeszcze lepszym zawodnikiem i zdobyć jakiś medal z Unią Tarnów. Ten rok był dla mnie wspaniały i chciałbym spisywać się na podobnym poziomie, a nawet lepiej – powiedział nowy zawodnik Jaskółek.

Duńczyk przyznaje, że miał w ostatnim czasie dużo ofert, ale ostatecznie zdecydował się na Tarnów. – Słyszałem bardzo dużo pozytywnych opinii na temat Unii. Ponadto klub ma wspaniałą historię z wielkimi sukcesami, a w przeszłości startowali tutaj najlepsi żużlowcy świata. Tarnów wygląda na profesjonalny klub, którego potrzebuję – przyznał.

Dla większości zawodników przyjezdnych tarnowski tor z reguły jest sporą zagadką. Mikkel nie boi się jednak wyzwania. – Byłem tutaj tylko raz, przy okazji rundy IMŚJ w 2012 roku. Wtedy ten tor nie sprawił mi jednak jakiejś szczególnej trudności i polubiłem go. Mam nadzieję, że przy odrobinie treningów ten tor stanie się jednym z moich ulubionych – zakomunikował Duńczyk.

W Tarnowie poza Mikkelem Michelsenem startować będą inni Jego rodacy – Kenneth Bjerre i Leon Madsen. Nie miało to jednak aż tak dużego wpływu na decyzję o związaniu się kontraktem z tarnowskim klubem. – Moja decyzja o kontrakcie była indywidualna. Oczywiście pytałem Kennetha o tarnowski klub przed podjęciem decyzji, ale nawet gdyby ich tutaj nie było to chciałbym podpisać kontrakt z Unią – zdradził Mikkel.

Nowy sezon zbliża się wielkimi krokami, dlatego zawodnicy już teraz ciężko pracują nad swoją dyspozycją. – Mam swoje metody treningowe, które preferuje i które zdają efekty. Trenuję ciężko każdej zimy, aby być w pełni przygotowanym do sezonu. Oczywiście ciągle szukam udoskonaleń – powiedział nowy nabytek Jaskółek.

W nowym sezonie Mikkel Michelsen ma bardzo ambitne cele, które będzie starał się realizować. – To będzie zupełnie nowy rozdział w mojej karierze, bo nie będę już juniorem. Moim celem będzie ciągłe udoskonalanie mojego poziomu jazdy i skuteczna jazda w każdej lidze. Indywidualnie chciałbym awansować do GP i SEC. Ponadto chciałbym zakończyć Indywidualne Mistrzostwa Danii w czołowej piątce – zakończył.

DIAGMEDICA & HOLI-MED