Michał Gruchalski: „Skakałbym do nieba gdybym zdobył komplet punktów”

08/08/2020 9:18:34

Przemysław Frączek: Powiedz na początek jak się czujesz po upadku? Co prawda bardzo dobra postawa w kolejnych biegach każe być dobrej myśli, ale na torze pojawiła się karetka, a Ty chwilę się nie podnosiłeś.
– Michał Gruchalski: Dziękuję, wszystko ze mną okej. Wielkie dzięki również dla Artura za dobry refleks, uratował moje zdrowie. Sama sytuacja nie wyglądała groźnie, a nie podnosiłem się dlatego, że musiałem po prostu spokojnie sprawdzić czy z każdą częścią mojego ciała było w porządku.

– PF: Tak jak wspomniałeś bardzo przytomnie zachował się Artur Mroczka. Widząc, że jedzie wprost na Ciebie położył motocykl i uniknął w ten sposób zderzenia. Czy wy trenujecie takie zachowania, czy jest to instynktowne?
– MG: Wydaje mi się, że to jest instynkt, natomiast same upadki „trenujemy” w zimie podczas przygotowań do sezonu. Między innymi rzuty na matę, akrobatyka. Dlatego wiemy jak upadać oraz jak zachować się podczas upadku. Czasami oczywiście nie mamy na to żadnego wpływu.

– PF: Wielu obserwatorów przewidywało dziś „spacerek” dla Unii Tarnów, tymczasem goście z Łotwy mocno się postawili. Jesteś zaskoczony ich postawą?
– MG: Lokomotiv to silna drużyna, nikt nie mówił, że będzie łatwo. To media tak twierdziły. My byliśmy zmobilizowani i gotowi na ciężką walkę.

– PF: Ze swojej postawy możesz być chyba zadowolony. W każdym biegu zdobyłeś jakieś punkty, trzy z nich wygrałeś.
– MG: Tak, jestem na pewno zadowolony, chociaż skakałbym do nieba gdybym zdobył komplet punktów, na który tak długo czekam w lidze. Fajnie, że mogę być częścią tej drużyny i pomagać w zwycięstwach.

– PF: Za dwa dni kolejne ligowe spotkanie. Lubisz taki napięty terminarz?
– MG: Nawet nie kiedy o tym myśleć. Jest praca przy sprzęcie, jestem gotowy i jedziemy walczyć o kolejne punkty do ligowej tabeli.

– PF: Na koniec chciałem zapytać o aklimatyzację w drużynie, w naszym mieście. Co prawda kibice nie mogą stworzyć takiej oprawy jaką by chcieli, ale czy Ty mimo to czujesz się już u nas jak w domu?
– MG: Mega polubiłem atmosferę na stadionie. Kibice są wspaniali. Głośno nas wspierają w każdym biegu. Nie wiedziałem jak zostanę przyjęty przez kibiców. Dziwnie było patrzeć na trybuny, na których wszystko jest na biało-niebiesko. Pierwszy raz zmieniłem klub i musiałem sobie to wszystko uświadomić podczas pierwszego domowego meczu. Czuję się tu jednak świetnie, mogę powiedzieć, że właśnie jak w domu. Pierwszy mecz w barwach nowej drużyny był dla mnie jednak sporym przeżyciem. Wiem, że do Tarnowa zawsze przyjeżdża ekipa z Częstochowy, która mnie wspiera. Bardzo im za to dziękuję. Dziękuję również kibicom z Tarnowa za to, jak mnie przyjęli.

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

DIAGMEDICA & HOLI-MED