PGE Ekstraliga

Mateusz Cierniak najlepszy w Rybniku!

Marcin Michoń

Zwycięstwem Mateusza Cierniaka zakończył się prestiżowy VI Turniej Pamięci Prezesa Andrzeja Skulskiego, który od kilku już lat rozpoczyna sezon miniżużlowy w Polsce. Szesnaste miejsce zajął Oliwier Jadach, który po upadku w jednym z biegów musiał wycofać się z dalszej rywalizacji.

Adepci UKSu Jaskółki Tarnów na zawody pojechali w ostatniej chwili po rezygnacji z udziału dwóch zawodników. Warto zaznaczyć, że w zawodach oprócz tarnowian udział wzięli adepci z takich klubów miniżużlowych w Polsce jak Stal Toruń, Rybki Rybnik, UŚKS Speedway Częstochowa, Lotos Wybrzeże Gdańsk oraz GUKŚ Speedway Wawrów.

Zwycięstwo Mateuszowi Cierniakowi łatwo nie przyszło. Po serii zasadniczej trzynastolatek miał na swoim koncie 13 punktów (3,2,2,3,3), tyle samo co trzej Jego rywale. W związku z czym rozegrano bieg dodatkowy, który wygrał adept z Tarnowa. Zwycięstwo łatwo nie przyszło. Wyścig był trzykrotnie powtarzany, jednak za każdym razem start wygrywał Mateusz Cierniak, który zimną krew zachował do końca i pomimo zaciekłych ataków rywali zwycięstwa nie oddał do samego końca.

311115912_421912454655997_2005879641_n 211186460_421912991322610_1541121320_n 111185772_421912751322634_1227650686_n

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana