Kuba Jamróg będzie walczył o miejsce w składzie

16/04/2013 0:00:00

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Jakubem Jamrogiem zawodnikiem Unii Tarnów, który przeprowadził Kamil Hynek z portalu SportoweFakty.pl.

Kuba nastawia się przed sezonem bardzo optymistycznie i nie zamierza łatwo odpuścić w walce o miejsce w podstawowym składzie Jaskółek. Niestety po przejściu w wiek seniora jego sytuacja nieco się skomplikowała. Teraz musi toczyć bój z Artiomem Łagutą w którego bardzo wierzy trener Marek Cieślak. – Nie narzucam sobie jakiś specjalnych ram czasowych, w których chcę wywalczyć miejsce w składzie. Ja po prostu wewnętrznie wiem, że będzie dobrze. W tamtym roku ta wiara przyniosła mi sukces i myślę, że teraz też tak będzie. Potrafię być cierpliwy, a jak coś nie wyjdzie to przecież ciął się nie będę – mówi.

W przerwie zimowej zmienił się punkt regulaminu określający możliwość startu na zasadzie „gościa” w niżej lidze. Początkowo wyglądało na to, że będzie to idealne rozwiązanie m.in. dla naszego zawodnika. Niestety do szczęścia zabrakło … niskiego KSMu. – Zabrakło mi ułamków żeby zmieścić się w regulaminowym KSM-ie. No ale głową muru nie przebiję. Szkoda tym bardziej, bo liczyłem na to, że gdybym nie załapał się do drużyny w Tarnowie to zejdę okazjonalnie tę ligę niżej, żeby mieć obycie w rywalizacji. Trudno, będę miał więcej motywacji żeby z jeszcze większą determinacją walczyć o wyjściowy skład – komunikuje “Ambrek“.

Wyjściem z sytuacji są starty za granicą. – Wziąłbym cokolwiek. W ostateczności nawet angielską Premier League. Z tym, że tam jest jeden, ale dosyć istotny dla nas Polaków kłopot. Niektóre kluby jeżdżą tam swoje spotkania w niedzielę. Warto więc zauważyć, że w ostatnim sezonie żaden z naszych rodaków tam się nie pokazywał. Będę starał się też załatwić turnieje, do których będzie trzeba nawet dołożyć. Chodzi przede wszystkim o te w Austrii czy Czechach. Wiem, że jak teraz zainwestuje w siebie to owoce tego będą w przyszłości – oznajmia.

Młody tarnowski żużlowiec liczył na angaż w lidze niemieckiej. Niestety i tutaj regulamin rozgrywek nie był przychylny Jakubowi. – W moim ostatnim niemieckim klubie trenerem jest Polak i jesteśmy bardzo mocno zaprzyjaźnieni. Zostałem zaproszony na galę z okazji zakończenia sezonu i wyniosę z tamtego meetingu same dobre wspomnienia. Niestety regulamin jest tak skonstruowany, że jechać może jeden zagraniczny senior, a tym jest Renat Gafurow. Jeśli będą się działy jakieś niespodziewane rzeczy to prawdopodobnie do mnie będzie skierowany pierwszy telefon – wyjaśnia z nadzieją Jakub Jamróg.

Małopolska

Nowrem Group