Kto zostanie Drużynowym Mistrzem Świata 2013 – zapowiedź zawodów finałowych

19/07/2013 0:00:00

W sobotę na torze w Pradze poznamy Drużynowego Mistrza Świata w sezonie 2013. Przed zawodnikami już tylko zawody finałowe, które zapowiadają się bardzo ciekawie.

Każda z drużyn przeszła inną drogę, by wystąpić w zawodach finałowych. Najprościej mieli zawodnicy Czech. Po zmianach w regulaminie od tego sezonu drużyna gospodarzy ma zapewniony start w finale, a więc Czesi nie musieli starować w żadnych eliminacjach. Swoje półfinały pewnie wygrali Polacy i Duńczycy. To właśnie te dwie drużyny wymieniane są jako główni faworyci do zdobycia Pucharu Ove Fundina. Skład uzupełnią Australijczycy, którzy przeszli najcięższą drogę zajmując drugie miejsce w Częstochowie oraz wygrywając niezwykle zacięty i wyrównany baraż. Taka ciężka droga może się jednak okazać dla nich pewnym handicapem, ponieważ najlepiej będą znali specyfikę i zachowanie toru podczas zawodów. Wszyscy Fani liczą na to, że zawody finałowe będą równie ciekawe jak czwartkowy baraż. W drużynie polskiej po raz kolejny zobaczymy Macieja Janowskiego. Trener Cieślak zdecydował się nie zmieniać zwycięskiego składu i obok Magica pojadą Jarosław Hampel, Patryk Dudek i Krzysztof Kasprzak. Warto wspomnieć, że na zakończenie reprezentacyjnej kariery zdecydował się kapitan biało – czerwonych Tomasz Gollob.

Zawody rozpoczną się o godzinie 19.00. Transmisja tradycyjnie w telewizji Canal + Sport. Studio rozpocznie się o 18.30. Serdecznie zapraszamy wszystkich Kibiców, trzymajmy kciuki za nasze orły.

Kolory kasków na finał DPŚ:
Kaski czerwone – Australia
Kaski niebieski – Polska