Kolejna batalia o tytuł IMŚ w słoweńskim Krsko

06/09/2013 0:00:00

Po 4 latach przerwy Grand Prix wraca do słoweńskiego Krsko. W sobotę na stadionie Matije Gubca zostanie rozegrana 10 runda cyklu. W ostatnich zawodach na tym torze triumfował Emil Sajfutdinow. Wiadomo już jednak, że nie powtórzy tego sukcesu ponieważ kontuzja zmusiła go do wycofania się z zawodów. Szanse medalowe zachowało wielu zawodników, zatem powinniśmy być świadkami ciekawych zawodów.

W zawodach po raz kolejny wystąpi dwóch zawodników naszego klubu. Będzie to oczywiście Martin Vaculik, który jednak obecnego sezonu nie może zaliczyć do najbardziej udanych. Słowak liczył na sukces w tegorocznym cyklu, jednak rzeczywistość okazała się inna. Zajmuje on obecnie 13 miejsce i ma sporą stratę do zawodników walczących o czołową ósemkę. Można mieć jednak pewność, że bez względu na pozycję w tabeli końcowej, Vaculik nie odpuści zawodów. Od samego początku sezonu pomimo problemów sprzętowych i słabszej dyspozycji Martin podkreślał, że do zawodów podchodzi skoncentrowany i zamierza walczyć o każdy punkt. Nie inaczej będzie zapewne w Krsko. Drugim naszym zawodnikiem w tych zawodach będzie Leon Madsen. Rolą Duńczyka jako drugiego rezerwowego jest zastępowanie kontuzjowanych zawodników. Tak się składa, że te nie omijają czołowych zawodników i tym razem Leon zastąpi Emila Sajfutdinowa.

Właśnie kontuzja Rosjanina jest najmocniej poruszanym tematem ostatnich dni. Po fatalnie wyglądającym upadku w Toruniu niemal pewne było, że Rosjanina na torze już w tym roku nie zobaczymy. Nieco pozytywne informacje dopływały jednak od jego menadżera Tomasza Suskiewicza, który twierdził, że Emil bardzo chce pojechać w Krsko. Kontuzja okazała się jednak poważniejsza i Emila zastąpi wspomniany wcześniej Leon Madsen. Sytuacja ta może spowodować, że Emil nie będzie w stanie powalczyć o złoty medal, mimo iż zapowiada jeszcze udział w tegorocznym cyklu. Pod nieobecność Rosjanina sporą szansę na odskoczenie od rywali ma Tai Woffinden. Brytyjczyk jest w tym sezonie w świetnej formie i wydaje się, że pewnie zmierza po złoty medal. Szanse na medale ma w zasadzie cała czołowa siódemka i wszyscy będą z pewnością bardzo waleczni. Duże możliwości daje się Matejowi Zagarowi, który najlepiej z całej czołówki zna ten tor.

W walkę o medale włączy się zapewne Jarosław Hampel. Polak również przez cały sezon prezentuje wysoką formę i przy absencji Sajfutdinowa może myśleć nawet o srebrnym krążku. Nieco mniejsze cele stoją przed Tomaszem Gollobem i Krzysztofem Kasprzakiem. Gollob wciąż walczy o zachowanie miejsca w czołowej ósemce, ale jego postawa w Grand Prix jest daleka od optymalnej. Z tzw. „chłodną głową” do zawodów przystąpi Kasper, który zapewnił już sobie udział przyszłorocznym cyklu. Być może taka sytuacja pozwoli mu dobry wynik podczas zawodów w Krsko. Dziką kartę od organizatorów otrzymał Aleksander Conda.

Zawody rozpoczną się tradycyjnie o godzinie 19.00. Poprowadzi jest arbiter Krister Gardell. Turniej na żywo oglądać będzie można za pośrednictwem telewizji Canal +. Początek relacji o godzinie 18.45.

Lista startowa:
1. Matej Zagar (Słowenia)
2. Jarosław Hampel (Polska)
3. Greg Hancock (USA)
4. Leon Madsen (Dania)
5. Tomasz Gollob (Polska)
6. Antonio Lindbaeck (Szwecja)
7. Andreas Jonsson (Szwecja)
8. Fredrik Lindgren (Szwecja)
9. Nicki Pedersen (Dania)
10. Aleksander Conda (Słowenia)
11. Darcy Ward (Australia)