Kenneth Hansen: “Czuję się tutaj jak w domu”

19/07/2022 13:00:53

– Na Twoim koncie dziś 9 punktów i bonus, ale brakuje „trójki”, a wiem, że uwielbiasz wygrywać.
– Zgadza się. Nie jestem zadowolony ani z moich punktów, ani z wyniku meczu. Powinniśmy go wygrać. Musimy pokazywać kibicom, że zawsze nam na tym zależy. Dlatego ten dzisiejszy wynik po prostu nie jest dobry.

– To co się stało, że jednak nie wyszło?
– Wczoraj trenowaliśmy na torze. Start był dobrze zrobiony, tor lekko przyczepny. Dziś kiedy weszliśmy na tor, to start był bardziej przyczepny, a tor nieco śliski. Dlatego te ustawiania z wczoraj nie zadziałały, szczególnie to widać było w moim pierwszym starcie. To bardzo ważne, żeby tor podczas meczu był taki sam jak na treningu, wtedy my dokładnie wiemy co robić. Z drugiej strony to jest nasz tor, często na nim jeździmy i to nie jest żadna wymówka. Musimy walczyć i wygrywać. Ja oczywiście robiłem co tylko mogłem i jestem pewny, że pozostali zawodnicy z drużyny również. Naszym największym problemem w tym sezonie jest to, że co mecz część zawodników dobrze punktuje, a innych brakuje. Zawsze jest gdzieś ta luka. Został nam jeszcze jeden mecz i ważne, żeby pokazać w nim, że jesteśmy mocni.

– Zajmujecie szóste miejsce w tabeli. Tak kibice jak i kierownictwo klubu, a także z pewnością wy, zawodnicy, nie jesteście zadowoleni z tego sezonu jako całokształt.
– Oczywiście, że nie jesteśmy zadowoleni i bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, że kibice i sponsorzy są zawiedzeni. Myślę, że musimy usiąść na spokojnie i podyskutować jaki jest plan na następny sezon. Czy będziemy budować mocną drużynę. Wtedy na pewno kibice będą też dopisywać na stadionie i będą nas mocno wspierać. Muszę w tym miejscu jeszcze raz bardzo podziękować Grupie Azoty za wsparcie przez cały sezon. Z takim wsparciem powinniśmy awansować do play-off, jest mi przykro, że tak się nie stało i w imieniu swoim i drużyny za to przepraszam.

– To był Twój pierwszy sezon w Tarnowie. Jakie masz odczucia odnośnie miasta, kibiców, klubu, kolegów z drużyny? Jesteś zadowolony, że tu trafiłeś?
– Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy. Czuję się tutaj jak w domu. W parkingu zawsze jest dobra atmosfera, panuje taki duch drużyny.  Kierownictwo jest również bardzo dobre. Uwielbiam chodzić na stare miasto i próbować polskiej kuchni. Tak jak mówiłem, mimo, że nie jest to mój dom, to tak się tutaj czuję.

– Bardzo miło słyszeć takie słowa. Powiedz jeszcze w takim razie co z Twoją przyszłością? Czy były już rozmowy z kierownictwem na ten temat?
– Były takie bardzo ogólne. Oczywiście jeżeli klub dalej będzie mnie widział w drużynie to z chęcią tutaj zostanę. Myślę, że jest to możliwe, ale to oczywiście nie jest moja decyzja.

– Kończyłeś kiedyś sezon w Polsce tak wcześnie?
– Nigdy. Oczywiście z wyłączeniem sezonu kiedy miałem kontuzję, ale tak to nigdy. Musimy teraz usiąść i porozmawiać. Mam nadzieję, że będą jeszcze jakieś zawody w Tarnowie, jak np. memoriał Krystiana Rempały. Jeśli tylko byłbym zaproszony to na pewno przyjadę, bo tak jak wspomniałeś, jest zbyt wcześnie żeby kończyć sezon.

Nowrem Group

wia-lanwamex