Kadra skoczków narciarskich na niedzielnym meczu.

27/06/2013 0:00:00

Podczas najbliższego spotkania z Lechmą Startem Gniezno 30 czerwca gośćmi na naszym stadionie będą przedstawicie polskiej kadry skoczków: trener Łukasz Kruczek wraz z zawodnikami Kamilem Stochem , Piotrem Żyłą, Dawidem Kubackim i Maciejem Kotem. Nasi goście rozdawać będą specjalnie przygotowane plakaty. Będzie to nie lada gratka dla wszystkich fanów sportu, zatem serdecznie zapraszamy wszystkich w niedzielę na nasz stadion. Poniżej przedstawiamy krótko sylwetki naszych gości.

Łukasz Kruczek swoje największe sportowe sukcesy jako zawodnik odnosił podczas zawodów uniwersjady. Od sezonu 2002/2003 był asystentem trenera kadry, a w 2008 roku został wybrany pierwszym trenerem kadry A skoczków narciarskich. Mimo krótkiej kariery trenerskiej już może pochwalić się złotym medalem Kamila Stocha na Mistrzostwach Świata w Val di Fiemme, oraz brązowym medalem drużynowym na tych samych Mistrzostwach.

Kamil Stoch z racji swojego wielkiego talentu od dawna kreowany był na następcę Adama Małysza. Skoczek z Zębu jest aktualnym Mistrzem Świata na dużej skoczni oraz brązowym medalistą w turnieju drużynowym. Sezon 2012/1013 zakończył na 3 miejscu w klasyfikacji generalnej. W swoim dorobku ma już 7 zwycięstw w zawodach o Puchar Świata.

Piotr Żyła również był w składzie drużyny, która zdobyła brązowy medal w konkursie drużynowym na Mistrzostwach Świata. Ma na koncie 1 zwycięstwo w zawodach o Puchar Świata. W ostatnim sezonie zajął 15 miejsce w klasyfikacji generalnej. Piotr Żyła jest znany ze swoich niecodziennych wypowiedzi i dobrego kontaktu z mediami. Przez wielu Kibiców uważany jest za najsympatyczniejszego polskiego skoczka.

Dawid Kubacki to młody zawodnik klubu Wisła Zakopane. Jego największym sukcesem jest brązowy medal w konkursie drużynowym na Mistrzostwach Świata w Val di Fiemme w 2013 roku. Dawid z powodzeniem startował w zawodach Letniego Grand Prix, zdobywał także punkty w zawodach Pucharu Świata.

Maciej Kot to najmłodszy z naszych niedzielnych gości. Wspólnie z Kamilem Stochem, Piotrem Żyłą i Dawidem Kubackim zdobył brązowy medal w drużynowym konkursie ostatnich Mistrzostw Świata. O talencie tego młodego zawodnika świadczą medale Mistrzostw Świata Juniorów. Swoją wartość udowodnił już także w zawodach seniorskich Letniego Grand Prix oraz Pucharu Świata, w którym w sezonie 2012/2013 zajął 18 miejsce, siedmiokrotnie plasując się w pierwszej dziesiątce pojedynczych konkursów.

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel