Kacper Gomólski po Derbach Południa

09/07/2013 0:00:00

W minioną niedzielę tarnowskie Jaskółki pewnie zwyciężyły w Derbach Południa. Niemały wkład w zdecydowane zwycięstwo mieli także juniorzy ekipy Marka Cieślaka z Kacprem Gomólskim na czele.

Młodzieżowiec Unii uważa jednak, że stać go na jeszcze lepsze wyniki tarnowskim owalu. – Nie do końca jestem zadowolony z tego występu. Mój pierwszy bieg był dobry. Później było już gorzej. Miałem trochę biegów przerwy. Popełniliśmy w teamie błędy, które nie powinny były się zdarzyć – powiedział po spotkaniu.

Ginger poza regulaminowymi trzema startami miał także możliwość zmierzenia się z najlepszymi zawodnikami całego spotkania w ostatniej gonitwie. Zastąpił tam lidera Jaskółek Artema Łagutę. – Najpierw pogratulowałem Artemowi postawy w tych zawodach. Później podziękowałem mu, że umożliwił mi start w tym piętnastym wyścigu. Niestety do mety dojechałem ostatni, także trochę „lipa” – dodał.

Sporo kontrowersji wywołał niedzielny problem z tarnowskimi polewaczkami, które odmówiły posłuszeństwa. Ich awaria spowodowała dłuższą przerwę w całych zawodach. – Myślę, że ta przerwa niczego nie zmieniła. Koledzy z zespołu są już na tyle doświadczeni, że nie miało to na nich żadnego wpływu. Po przerwie widać, że jechali nawet jeszcze lepiej. Mogę żałować swojego biegu, kiedy prowadziłem z Nicki Pedersenem. Mijaliśmy się na trasie, ale to on okazał się być szybszy. W tym spotkaniu jechałem na silniku, który od początku sezonu leżał gdzieś tam w kącie. Teraz będzie dwutygodniowa przerwa. Trzeba ją wykorzystać na poukładanie sobie wszystkiego w głowie i na dobre przygotowanie sprzętu – oznajmił.

W ostatnich dniach Ginger stracił angaż w angielskiej Elite League. Junior Jaskółek jest zaskoczony tą sytuacją, ale ma nadzieję, że szybko uda mu się znaleźć nowy klub na Wyspach. – Troszeczkę zdziwiła mnie ta decyzja. Wysłałem do klubu wszystko zgodnie z ich regulaminem. W ostatnim czasie mam problem z obiema kostkami. Nie można jechać na siłę. Wolałem poczekać aż wszystko się poprawi i chciałem dojść do stuprocentowej dyspozycji. Nie odpuszczam jednak Anglii. Może Maciek Janowski postara się coś znaleźć w Poole. Mój menedżer także będzie dzwonił po tamtejszych klubach. Nie chcę stracić możliwości ścigania się na Wyspach. Jeżeli gdzieś podpiszę kontrakt i pojadę do Swindon, to będę chciał udowodnić, że stracili dobrego zawodnika – dodał na koniec Kacper Gomólski.