Juniorzy już trenują, uzupełniana jest nawierzchnia toru

12/05/2013 0:00:00

We wtorek zawodnicy Unii Tarnów rozpoczęli przygotowania do nowego sezonu pod okiem trenera Pawła Barana. W pierwszym treningu wzięli udział zawodnicy młodzieżowi i adepci szkółki.

Trener Paweł Baran zdradził jak przygotowują się do nowego sezonu młodzieżowcy. – Jak co roku trenujemy według opracowanego schematu. Treningi zawsze rozpoczynamy początkiem grudnia i trwają do początku marca. Jest to cykl trzymiesięczny, oparty o pięciodniowy tok prowadzenia zajęć. W tym roku będziemy przez trzy dni korzystać z sali gimnastycznej, na której pracujemy nad wytrzymałością siłową oraz ogólną i nad zwinnością. Wdrażamy elementy zaczerpnięte z judo, czyli pady, przewroty, przerzuty oraz elementy stretchingu. Dwa dni poświęcamy na zajęcia w terenie – zespołowe gry sportowe, biegi przełajowe i interwały – powiedział.

Jak co roku kilku zawodników Jaskółek będzie przygotowywać się do sezonu indywidualnie. Cały zespół spotka się jednak na wspólnym zgrupowaniu, które jest planowane początkiem roku. Przypomnijmy, że przed tym sezonem tarnowscy żużlowcy szlifowały formę na obozie, który odbył się w styczniu w Ośrodek Przygotowań Olimpijskich w Zakopanem.

Równolegle z treningami zawodników cały czas prowadzone są intensywne prace na torze żużlowym. Uzupełniana oraz przygotowywana na zimę jest nawierzchnia tarnowskiego owalu. Wszystkie prace nadzoruje trener Marek Cieślak.

ewinner

wesbudSolektro