Jaskółki zakończyły kompletowanie składu

21/11/2013 0:00:00

Unia Tarnów
zakończyła kompletowanie składu na nowy sezon. Dzisiaj uzgodniony został kontrakt z Gregiem Hancockiem, który ma być liderem Jaskółek oraz podpisano nową umowę z Kacprem Gomólskim.

Jak przyznaje Prezes Unii Tarnów ostatnie tygodnie były bardzo trudne. – Trzeba przyznać, że było to na prawdę kilka bardzo ciężkich tygodni. W rozmowach z zawodnikami musieliśmy brać pod uwagę nie tylko regulamin finansowy a także realne możliwości finansowe naszego klubu. Cieszymy się, że czas spędzony przez zarząd klubu przy wielotygodniowych negocjacjach nie poszedł na marne i udało się zbudować bardzo ciekawy zespół. Zwłaszcza, że o naszych zawodników zabiegało kilka klubów, jednak mimo wszystko udało się ich zatrzymać w Tarnowie – powiedział Łukasz Sady.

W porównaniu z sezonem 2013 w kadrze tarnowskiego zespołu nie zaszło do wielkich zmian. Jako pierwsi do porozumienia z działaczami doszli Martin Vaculik i Janusz Kołodziej. Ten pierwszy dosyć mocno zżył się już z Unią, gdyż będzie to już jego piąty sezon z Jaskółką na piersi. Z kolei Kapitan ekipy Marka Cieślaka nie wyobrażał sobie startów w nowym sezonie w innym klubie.

Chęć pozostania w Tarnowie wyraził także Artem Łaguta. Rosjanin w poprzednim sezonie był liderem zespołu i jednym z najlepszych żużlowców w Enea Ekstralidze.

Zespół opuścił Maciej Janowski, który zdecydował się wrócić do macierzystej drużyny. W jego miejsce włodarze tarnowscy ściągnęli Krzysztofa Buczkowskiego.

Do drużyny Marka Cieślaka dołączył także Greg Hancock. Trener Jaskółek nie ukrywał, że przed okresem transferowym bardzo chciał, aby to właśnie Amerykanin wzmocnił jego zespół. Dla byłego Mistrza Świata będzie to powrót do Tarnowa po roku startów w Bydgoszczy. – Liczymy, że powrót Grega przyniesie wymierne korzyści nie tylko od strony sportowej, ale również wpłynie na dobrą atmosferę w zespole. Greg startując w naszych barwach w sezonie 2012 był dobrym duchem drużyny – powiedział Łukasz Sady.

Liderem młodzieżowców będzie ponownie Kacper Gomólski. Dla młodego gnieźnianina będzie to już trzeci sezon w barwach tarnowskiej Unii. Jego partnerem będzie ktoś z pozostałych młodzieżowców Jaskółek.

Sternik tarnowskiego klubu ma nadzieję, że kolejny sezon będzie równie udany. – Wierzymy, że przyszły sezon będzie nie gorszy od niedawno zakończonego, a dzięki zaangażowaniu naszych głównych sponsorów, czyli Grupy Azoty S.A. oraz Tauron Polska Energia będziemy mogli odnosić kolejne sukcesy sportowe. W imieniu zarządu klubu pragnę bardzo serdecznie podziękować Radzie Nadzorczej Spółki na pomoc i wsparcie podczas negocjacji – powiedział.

Tym samym stało się jasne, że tarnowski zespół oprócz Macieja Janowskiego opuścić będzie musiał Leon Madsen. Zarząd oraz pracownicy Unii Tarnów ŻSSA bardzo dziękują sympatycznym zawodnikom za lata spędzone w Tarnowie i życzą dalszych sukcesów w nowych klubach.

Duńczyk pozytywnie ocenia ostatnie trzy sezony spędzone w Tarnowie. – Jestem bardzo szczęśliwy, że przez 3 lata mogłem jeździć dla Unii Tarnów. Szkoda, że nie zostanę w drużynie, ale życzę klubowi i kibicom wszystkiego najlepszego – powiedział.

Łukasz Sady podziękował obu zawodnikom za starty w Tarnowie. – Bardzo doceniamy wkład, jaki w drużynę włożyli zarówno Leon jak i Maciej. Żegnamy się z nimi w bardzo dobrych relacjach. Być może jeszcze kiedyś będą startować w naszym zespole. Dziękujemy również Grupie Azoty, która była Głównym Partnerem Macieja podczas jego startów w naszej drużynie. Obu zawodników życzymy samych sukcesów na torze i poza nim – powiedział Prezes Unii Tarnów.

Małopolska

Nowrem Group