Jaskółki pewnie pokonują Polonię!

25/07/2020 21:38:02

Unia Tarnów pewnie pokonała w III kolejce eWinner Pierwszej Ligi Żużlowej Abramczyk Polonię Bydgoszcz. Jaskółki do wygranej poprowadził świetnie dysponowani Mateusz Cierniak, Michał Gruchalski i Ernest Koza.

Abramczyk Polonia Bydgoszcz 37
1. David Bellego 9 (3,0,2,1,0,3)
2. Dimitri Berge 3+1 (0,2,1*,-,-)
3. Dawid Lampart 3+1 (d,1,2*,0,-)
4. Kamil Brzozowski 2 (2,d,-,-)
5. Kai Huckenbeck 10+1 (2,3,2,1,2*)
6. Tomasz Orwat 1 (1,0,ns)
7. Mateusz Błażykowski 0 (w/su,ns, ns)
8. Andreas Lyager 9 (3,3,1,2)

Unia Tarnów 53
9. Kim Nilsson 3 (2,1,0,-,-)
10. Ernest Koza 10+1 (3,2,3,2*,0)
11. Michał Gruchalski 11 (1,3,1,3,3)
12. Artur Mroczka 5+1 (1,2*,t,2)
13. Peter Ljung 9 (3,1,1,3,1)
14. Dawid Rempała 3+1 (2*,1,0)
15. Mateusz Cierniak 12+1 (3,3,3,2*,1)
16. Daniel Kaczmarek 0 (0)

Bieg po biegu:
1. (68,14) Bellego, Nilsson, Gruchalski, Lampart –d3 3:3
2. (68,71) Cierniak, Remapał, Orwat, Błażywkoski – w/su 5:1 (8:4)
3. (69,04) Ljung, Huckenbeck, Mroczka, Berge 4:2 (12:6)
4. (69,43) Koza, Brzozowski, Rempała, Orwat 4:2 (16:8)
5. (68,87) Gruchalski, Mroczka, Lampart, Brzozowski – d4 5:1 (21:9)
6. (68,76) Cierniak, Berge, Ljung, Bellego 4:2 (25:11)
7. (69,43) Huckenbeck, Koza, Nilsson, Błażykowski – ns 3:3 (28:14)
8. (69,82) Lyager, Lampart, Ljung, Rempała 1:5 (29:19)
9. (69,86) Koza, Bellego, Berge, Nilsson 3:3 (32:22)
10. (69,14) Cierniak, Huckenbeck, Gruchalski 4:2 (36:24)
11. (70,31) Lyager, Mroczka, Bellego, Kaczmarek 2:4 (38:28)
12. (69,83) Gruchalski, Cierniak, Lyager, Błażykowski – ns 5:1 (43:29)
13. (70,05) Ljung, Koza, Huckenbeck, Lampart 5:1 (48:30)
14. (70,52) Gruchalski, Lyager, Cierniak, Bellego 4:2 (52:32)
15. (69,01) Bellego, Huckenbeck, Ljung, Koza 1:5 (53:37)

W inauguracyjnym biegu lepiej ze startu ruszyli goście, ale pomiędzy Davida Bellego i Dawida Lamparta wcisnął się Kim Nilsson. Pech na jednym z okrążeń Lamparta, uratował biegowy remis, bo oczko wpadło na konto Michała Gruchalskiego.

Przy remisowym stanie w biegu młodzieżowców do fatalnego wypadku juniorów Polonii doszło na drugim łuku trzeciego okrążenia. Mateusz Błażykowski wjechał w tylne koło Tomasza Orwata i obaj z impetem uderzyli o tor. Obaj długo nie podnosili się z toru. Ostatecznie Błażykowski nie był zdolny do kontynuowania zawodów i udał się do szpitala na szczegółowe badania, a Orwat wystartowal w powtórce. W niej niewiele się działo, bo mocno poobijany zawodnik Polonii nie nawiązał walki z zawodnikami Jaskółek. Z dużą przewagą triumfował Mateusz Cierniak.

W trzeciej gonitwie najlepiej ze startu ruszyli Kai Huckenbeck i Peter Ljung. Szwed jednak z wyjścia z łuku założył Niemca i pewnie wygrał. Zawodnik Abramczyk Polonii do końca musiał jeszcze uważać na ambitne ataki Artura Mroczki. W walce nie liczył się Dimitri Berge.
Ostatni bieg pierwszej serii startów przyniósł zdecydowane zwycięstwo Ernesta Kozy. Wychowanek Jaskółek najlepiej wystartował spod płotu i założył rywali. Po słabym starcie już na pierwszym łuku z Tomaszem Orwatem uporał się Dawid Rempała. Tym samym Unia ponownie wygrała 4:2 i powiększyła przewagę już do ośmiu punktów. Jak się później okazało junior z Bydgoszczy nie był w stanie po tym biegu kontynuować zawodów.

W piątym biegu Jaskółki pewnie wygrały podwójnie z osamotnionym Dawidem Lampartem, bo defekt zanotował Kamil Brzozowski. Po starcie wydawało się, że to wychowanek Stali Rzeszów obejmie prowadzenie, ale po szerokiej minął go Michał Gruchalski, a już na kolejnym okrążeniu wyprzedził go także Artur Mroczka.

Rewelacyjnie w siódmej gonitwie spisał się Mateusz Cierniak. Junior Jaskółek dobrze wystartował z czwartego pola, ale na czele znalazł się Dimitri Berge. Młodzieżowiec nie dał za wygraną i już w drugi łuku zaatakował Francuza przy kredzie obejmując prowadzenie i wygrywając z dużą przewagą. Co ciekawe faworyci biegu stoczyli walkę tylko o jeden punkt, a ostatecznie lepszy okazał się Kapitan Unii Tarnów.

Podziałem punktów za sprawą świetnej akcji Kaia Huckenbecka zakończył się bieg siódmy. Tarnowianie tylko przez chwilę jechali w dosyć bliskiej odległości od Niemca.

Po równaniu toru goście odrobili cztery punkty po podwójnej wygranej. Zwyciężył Andreas Lyager jadący z rezerwy taktycznej. Zaskakująco słabo wypadł Peter Ljung, który przez większość biegu jechał na końcu stawki za Dawidem Rempałą.

Duże brawa za akcję w pierwszym łuku biegu dziewiątego należą się Ernestowi Kozie. Ze startu dobrze ruszyli Francuzi Polonii i wydawało się, że obejmą podwójne prowadzenie. Po szerokiej odważnie zaatakował jednak Koza i to od ku uciesze tarnowskiej publiczności objął prowadzenie. Z tył na trzecie miejsce przesunął się Kim Nilsson, ale szybko uporał się z nim Dimitri Berge. Szwed próbował jeszcze odbić straconą pozycję, ale bezskutecznie.

Nerwów na starcie biegu dziesiątego nie opanował Artur Mroczka i został wykluczony za dotknięcie taśmy. W powtórce w Jego miejsce menadżer Tomasz Proszowski desygnował do walki Mateusza Cierniaka. Młodzieżowiec spisał się w niej fenomenalnie. Wygrał start, pojechał jednak nieco za szeroko, co wykorzystał Kai Huckenbeck, ale szybka przycinka i wejście pod Niemca już w drugim łuku dały mu pewne biegowe zwycięstwo.

Po równaniu toru goście odrobili dwa oczka za sprawą świetnie jadącego Andreasa Lyagera. Ładną walkę z Duńczykiem na pierwszym okrążeniu stoczył Artur Mroczka, ale później musiał już uważać na czającego się z tył Davida Bellego. W walce niestety nie liczył się Daniel Kaczmarek, który zastąpił Kima Nilssona.

Para Jaskółek nie dała szans Andreasowi Lyagerowi w biegu dwunastym. Świetnie wystartowali zarówno Mateusz Cierniak jak i Michał Gruchalski i po dobrym rozegraniu pierwszego łuku spokojnie kontrolowali przebieg wyścigu.

Trzynasty bieg to bardzo dobra dyspozycja Petera Ljunga i Ernesta Kozy. Para Jaskółek pewnie pokonała Kaia Huckenbecka przypieczętowując już przed wyścigami nominowanymi triumf Unii.

W biegu czternastym goście lepiej wyszli spod taśmy i po dobrym rozegraniu pierwszego łuku objęli podwójne prowadzenie. Na wysokości zadania stanął jednak Michał Gruchalski, który szybko poradził sobie z Davidem Bellego i rzucił się w pogoń za Andreasem Lyagerem. Duńczyk ambitnie bronił się niemal do samego końca, ale zawodnik Jaskółek ładnym atakiem po szerokiej wyprzedził go na ostatnim łuku. Wcześniej z Francuzem poradził sobie łatwo Mateusz Cierniak.

Goście zmobilizowali się na ostatnią gonitwę wieczoru. Po lepszym rozegraniu pierwszego łuku nie dali szans parze Ljung – Koza.

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.