Informacja w sprawie serii artykułów atakujących klub

28/07/2019 9:18:59

W odniesieniu do pojawiających się ostatnio na portalu Sportowe Fakty „sensacyjnych” informacji dotyczących klubu Unia Tarnów ŻSSA, Zarząd i Rada Nadzorcza klubu pragnie poinformować, iż wspomniane informacje są w dużej mierze próbą kreowania rzeczywistości, a nie jej rzetelną oceną czy opisem. Wiele informacji jest zakłamanych, przejaskrawionych lub przekręconych.

Ponieważ jednym z głównych bohaterów newsów ostatnich dni stał się były mechanik klubowy – Pan Sławomir Tronina – klub poczuwa się do obowiązku wyjaśnienia i sprostowania zawartych w nim informacji. Po pierwsze, Pan Tronina nie był pracownikiem klubu w rozumieniu kodeksu pracy, więc nie ma mowy o „wyrzuceniu pracownika na bruk”. Pan Sławomir świadczył w klubie usługi jako firma zewnętrzna, na podstawie zawartej umowy o świadczenie tychże, w oparciu o wystawiane przez firmę Pana Troniny faktury. Jednocześnie podnajmował w klubie pomieszczenie warsztatowe, za które także uiszczał stosowną opłatę i w którym świadczyć mógł usługi również innym podmiotom czy żużlowcom, nie tylko Unii Tarnów. Z różnych względów, klub w sezonie 2016 – bo tego okresu dotyczy artykuł, a więc 3 lata wstecz – nie był do końca zadowolony z usług Pana Troniny, w związku z czym zdecydował o zakończeniu współpracy z jego firmą. Pan Tronina otrzymał pisemną informację osobiście od prezesa Zarządu Pana Łukasza Sadego oraz dodatkowo drogą pocztową listem poleconym z potwierdzeniem odbioru tak, aby formalności zostały właściwie dopełnione. Współpraca została zakończona na drodze pokojowej, dlatego mocno zastanawiający jest fakt, iż swój żal i niezadowolenie, do którego Pan Tronina miał oczywiście prawo, wylewa dopiero po blisko 3 latach od zakończenia współpracy z klubem i to za pośrednictwem mediów.

Nadto Zarząd i Rada Nadzorcza klubu informują, iż nieustannie prowadzona przez portal Sportowe Fakty polityka, mająca na celu oczernianie i szkalowanie osób pracujących w klubie oraz jego właścicieli, przynosi wymierne straty wizerunkowe, marketingowe i finansowe. W związku z tym w nadchodzących dniach zostaną podjęte stosowne kroki prawne w stosunku do osób i podmiotów, które dopuszczają się takich czynów.