Grupa Azoty podpisała pierwsze umowy z zawodnikami Unii Tarnów

31/03/2022 13:17:19

Grupa Azoty S.A. uzyskała wszystkie zgody korporacyjne potrzebne do zawarcia umów sponsoringowych z Unią Tarnów Żużlową Sportową Spółką Akcyjną, zawodnikami oraz trenerem.Wcześniej spółka nawiązała współpracę z Markiem Cieślakiem, ekspertem i menedżerem żużlowym,który pełni w klubie funkcję konsultanta.

Na ten moment umowy z Grupą Azoty podpisali już Piotr Pióro, Oskar Bober, Peter Ljung, Patryk Rolnicki i Kenneth Hansen. W najbliższym czasie umowę ze spółką podpisze Troy Batchelor.

Zarząd Grupy Azoty S.A. tuż po agresji Rosji na Ukrainę wycofał się z prowadzenia negocjacji z rosyjskimi zawodnikami Unii Tarnów, których następnie Główna Komisja Sportu Żużlowego wykluczyła z udziału we współzawodnictwie w sportach motorowych. W następstwie tej decyzji, Grupa Azoty po ustaleniach z przedstawicielami Unii Tarnów zawrze dodatkowe umowy z Tero Aarnio oraz Stanisławem Burzą, który pełni rolę trenera klubu.

Grupa Azoty uzyskała również zgody korporacyjne niezbędne do podpisania umowy z Unią Tarnów, w ramach której wsparcie uzyskają także juniorzy Unii Tarnów – Piotr Świercz, Mateusz Gzyl oraz Patryk Zieliński. Zgodnie z zapisami umowy, w najbliższym sezonie Grupa Azoty będzie Głównym Partnerem klubu.

Nowe umowy z zawodnikami i juniorami żużlowej Unii, które podpisujemy to realizacja deklaracji Grupy Azoty S.A. w zakresie kontynuacji wsparcia tarnowskiego żużla. Wierzymy, że sezon 2022 przyniesie kibicom i sympatykom tarnowskiego speedwaya wielniezapomnianych emocji i pozytywnych wrażeń – powiedział Tomasz Hinc, Prezes Zarządu Grupy Azoty S.A.

W imieniu własnym, zarządu klubu oraz wszystkich sympatyków tarnowskiego żużla pragnę serdecznie podziękować Zarządowi GrupAzoty S.A. za pozostanie na kolejny sezon z drużyną Unii Tarnów w roli Głównego Partnera. Jestem pewien, że wspólnie wypracowane porozumienie i model współpracy zapewni stabilność działalności klubu oraz rozwoju młodzieży i dyscypliny żużlowej w naszym mieście. Wierzę, że podpisując umowę z naszym wieloletnim Głównym Partnerem, podkreślamy rangę otwarcia nowego rozdziału pod hasłem #NowaUnia, gdzie nasze Jaskółki szybko wrócą do czołówki światowego żużla powiedział Daniel Bałut, Przewodniczący Rady Nadzorczej Unii Tarnów ŻSSA.

* * *

Grupa Azoty to zdecydowany lider krajowego rynku nawozowego i jedna z kluczowych grup kapitałowych branży nawozowo-chemicznej w Europie. Zajmuje drugą pozycję w Unii Europejskiej w produkcji nawozów azotowych i wieloskładnikowych, ma również silną pozycje na rynkach takich produktów jak melamina, poliamid, alkohole OXO, plastyfikatory czy biel tytanowa. Ważnym filarem strategii Grupy Azoty są inwestycje, a największy projekt to Polimery Police, realizowany przez spółkę celową Grupa Azoty Polyolefins. Jest to jedna z największych inwestycji w polskim i europejskim przemyśle chemicznym, która umożliwi dywersyfikację działalności biznesowej Grupy Azoty, a także pozytywnie wpłynie na pozycję Polski w segmencie tworzyw sztucznych i wzmocni niezależność surowcową kraju.

W 2021 roku Grupa Azoty opublikowała strategię do 2030 roku, która stanowi plan konkretnych działań, napędzanych przez transformację klimatyczno-energetyczną Grupy Kapitałowej. Ogłoszona strategia stanowi odpowiedź Grupy na wymagania europejskiej polityki klimatycznej. Szczegółowe projekty z zakresu m.in. zielonej energii przemysłowej, ograniczenia emisyjności oraz dekarbonizacji opisane zostały w kluczowym projekcie „Zielone Azoty”.