Grupa Azoty nadal wspiera tarnowski żużel

23/02/2022 13:30:34

Grupa Azoty S.A. zawarła umowę z Markiem Cieślakiem – ekspertem i menedżerem żużlowym. To ważne wsparcie dla tarnowskiego żużla w zbliżającym się sezonie.

Pan Marek Cieślak jest równolegle związany umową z Unią Tarnów, gdzie będzie konsultantem odpowiedzialnym za prowadzenie treningów pierwszej drużyny, współpracę z trenerem w ramach prowadzenia drużyny juniorów, wybór zawodników do składu meczowego oraz prowadzenie drużyny w wybranych meczach ligowych.

Współpraca z Markiem Cieślakiem – długoletnim trenerem reprezentacji Polski na żużlu i byłym trenerem m.in. Unii Tarnów ŻSSA – będzie obejmować akcje promocyjno-reklamowe
z wykorzystaniem logo Grupy Azoty. Nazwa spółki będzie promowana przez Marka Cieślaka podczas wydarzeń, w których wystąpi w roli eksperta żużlowego w transmisjach i programach telewizyjnych.

– Grupa Azoty od wielu lat wspiera tarnowski żużel. Po ubiegłorocznym spadku do niższej ligi to wsparcie jest szczególnie ważne. Ponowne nawiązanie współpracy z trenerem Markiem Cieślakiem to jeden z filarów, na którym chcemy oprzeć wspieranie sukcesów zawodników tarnowskiego żużla. Wspólnie z klubem wypracowaliśmy rozwiązanie, które ma realną szansę odbudować mocną pozycję tarnowskiego żużla w polskim speedway mówi Tomasz Hinc, Prezes Zarządu Grupy Azoty S.A.

Umowa pomiędzy Grupą Azoty, a Markiem Cieślakiem będzie obowiązywać w sezonie 2022.

– Współpraca z Grupą Azoty – która od wielu sezonów nieprzerwanie wspiera tarnowski żużel – to dla mnie ogromne wyróżnienie. Wierzę, że forma wsparcia tarnowskiego żużla, na jaką w tym sezonie zdecydowała się Grupa Azoty, przyniesie wymierne efekty dla Unii Tarnów. Dziesięć lat temu wspólnie zdobyliśmy tytuł Drużynowego Mistrza Polski, a później kolejne medale – klub ma bogatą tradycję. Przychodzę do Tarnowa, aby swoją wiedzą i doświadczeniem pomóc odbudować pozycję tarnowskiego żużla oraz systematycznie podnosić poziom sportowy i organizacyjny klubu – mówi Marek Cieślak.

Na zdjęciu od lewej: Zbigniew Paprocki – Członek Zarządu, Dyrektor Generalny Grupy Azoty S.A., Marek Cieślak, Tomasz Hinc – Prezes Zarządu Grupy Azoty S.A.

* * *

Grupa Azoty to zdecydowany lider krajowego rynku nawozowego i jedna z kluczowych grup kapitałowych branży nawozowo-chemicznej w Europie. Zajmuje drugą pozycję w Unii Europejskiej w produkcji nawozów azotowych i wieloskładnikowych, ma również silną pozycje na rynkach takich produktów jak melamina, poliamid, alkohole OXO, plastyfikatory czy biel tytanowa. Ważnym filarem strategii Grupy Azoty są inwestycje, a największy projekt to Polimery Police, realizowany przez spółkę celową Grupa Azoty Polyolefins. Jest to jedna z największych inwestycji w polskim i europejskim przemyśle chemicznym, która umożliwi dywersyfikację działalności biznesowej Grupy Azoty, a także pozytywnie wpłynie na pozycję Polski w segmencie tworzyw sztucznych i wzmocni niezależność surowcową kraju.

W 2021 roku Grupa Azoty opublikowała strategię do 2030 roku, która stanowi plan konkretnych działań, napędzanych przez transformację klimatyczno-energetyczną Grupy Kapitałowej. Ogłoszona strategia stanowi odpowiedź Grupy na wymagania europejskiej polityki klimatycznej. Szczegółowe projekty z zakresu m.in. zielonej energii przemysłowej, ograniczenia emisyjności oraz dekarbonizacji opisane zostały w kluczowym projekcie „Zielone Azoty”.

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel