PGE Ekstraliga

GRUPA AZOTY GŁÓWNYM PARTNEREM UNII TARNÓW ŻSSA

Marcin Michoń

Umowa pomiędzy Grupą Azoty S.A. a Unią Tarnów Żużlową Sportową Spółką Akcyjną po kilku miesiącach negocjacji została w piątek podpisana przez przedstawicieli spółek. Zaangażowanie finansowe spółki będzie niższe niż w latach ubiegłych, zmianie także uległ podział środków przekazywanych przez Grupę Azoty żużlowcom. Grupa Azoty nadal w ramach świadczeń obejmujących wspomnianą współpracę pozostanie Głównym Partnerem Unii Tarnów podczas zmagań PGE Ekstraligi.

Przekazane Unii Tarnów ŻSSA środki finansowe, stanowią główną część budżetu. W przedstawionym przez prezesa zarządu klubu planie finansowania spółki w 2015 r. znalazło się kilkanaście pozycji dot. pozyskiwania funduszy na bieżące funkcjonowanie klubu i wierzymy, że rada nadzorcza i zarząd Unii Tarnów ŻSSA wywiążą się ze wszystkich. Przedstawiciele klubu złożyli pisemne oświadczenie, że wykazane w budżecie źródła dochodu zostały dokładnie przeanalizowane. Mamy także zapewnienie, że klub będzie działał bez problemów organizacyjnych i finansowych. Mając takie deklaracje mamy nadzieję, że sezon 2015 przyniesie kolejne sukcesy w zawodach drużynowych i indywidualnych – powiedział Grzegorz Kulik, rzecznik Grupy Azoty.

Od tego roku Grupa Azoty w ramach współpracy z Unią Tarnów ŻSSA skupi się na finansowaniu tarnowskich adeptów spotu żużlowego, którzy są pod opieką klubu. To część prowadzonego przez Grupę programu START wspierającego najmłodszych zawodników rozpoczynających dopiero swoją sportową karierę.

Chcemy pomagać juniorom, aby za kilka lat większy udział w sukcesach klubu mieli żużlowcy pochodzący z Tarnowa. Takie sukcesy bardziej cieszą kibiców – podkreśla Grzegorz Kulik, rzecznik prasowy Grupy Azoty.

Dzięki wieloletniej współpracy Grupy Azoty i mościckiego klubu, żużlowcy Unii Tarnów od lat odnosili znaczące sukcesy w zawodach drużynowych oraz indywidualnych.

Żużel to nie jedyna dyscyplina sportu wspierana przez Grupę Azoty. Grupa Kapitałowa Grupa Azoty sponsoruje m.in. skoczków narciarskich, siatkarki Chemika Police, siatkarzy ZAKSY Kędzierzyn-Koźle, piłkarzy Pogoni Szczecin i koszykarzy AZS Koszalin. Aktywnie wspiera także tarnowski sport lokalny – aktualnie współpracuje z siatkarkami Grupa Azoty PWSZ, szczypiornistami SPR Tarnów, koszykarzami MUKS 1811 Unia Tarnów i piłkarzami „Jaskółek”. Ponadto Grupa Azoty systematycznie będzie rozwijać program START, w ramach którego działa już Narodowy Program Rozwoju Biegów Narciarskich. W chwili obecnej trwają prace nad ustaleniem zasad współpracy z sekcjami wielu dyscyplin, w tym żużla (niezależne podmioty od Unii Tarnów ŻSSA).

logo_glowny_partner

saletrosanazoty-starttyskie