eWinner Pierwsza Liga Żużlowa ruszy w lipcu!

04/05/2020 19:06:12

Wszystko wskazuje na to, że sezon w eWinner 1. Lidze i 2. Lidze Żużlowej wystartuje. Działacze klubów podczas poniedziałkowych konsultacji z Główną Komisją Sportu Żużlowego przekazali, że są gotowi podjąć wyzwanie.

– Wszystkie kluby pierwszoligowe zadeklarowały chęć startów w tegorocznych rozgrywkach. Są gotowi podjąć wyzwanie. A to oznacza, że rozgrywki powinny ruszyć w terminach, które wcześniej komunikowaliśmy – mówi Zbigniew Fiałkowski wiceprzewodniczący GKSŻ. Dodajmy, że start eWinner 1. Ligi został zaplanowany na połowę lipca. Taki scenariusz zakłada, że sezon 2020 będzie składać się tylko z rundy zasadniczej.

Przedstawiciele GKSŻ pytali działaczy o kwestie finansowe. Sytuacja w klubach eWinner 1. Ligi jest na ten moment trudna. Działacze nie zamierzają się jednak poddawać. Wiedzą, że czeka ich trudna walka o domknięcie budżetów, ale wszystkie kluby chcą ją podjąć, bo na szali leży przyszłość całego polskiego żużla.

– Już teraz wiemy, że po drodze napotkamy z całą pewnością na wiele kolejnych problemów, ale powiedzieliśmy sobie wspólnie, że będziemy je krok po kroku rozwiązywać. Chcemy uratować te rozgrywki – podkreśla Piotr Szymański, przewodniczący GKSŻ.

Dodajmy, że podobne stanowisko przedstawiły kluby 2. Ligi Żużlowej. W najniższej klasie rozgrywkowej sezon miałby ruszyć z początkiem sierpnia.

polskizuzel.pl

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.