eWinner 1. Liga dostała zielone światło z ministerstwa. Rozgrywki mogą ruszyć!

03/06/2020 14:18:31

Kilka dni po zakończeniu konsultacji z klubami PZM złożył dokumenty wraz z wnioskiem o wyrażenie zgody na rozpoczęcie rozgrywek eWinner 1. Ligi w dniu 11 lipca. Dzięki dobrej współpracy z Premierem i Minister Sportu będzie to możliwe.

– Właśnie otrzymaliśmy zielone światło – informuje Prezes PZM Michał Sikora. – Pragnę przy tym serdecznie podziękować Panu Premierowi Mateuszowi Morawieckiemu i Pani Minister Sportu Danucie Dmowskiej – Andrzejuk za partnerskie podejście i decyzję, która bardzo ucieszyła całe żużlowe środowisko – dodaje Prezes PZM.

W tej chwili nie ma już zatem żadnych przeszkód, żeby sezon w eWinner 1. Lidze mógł się rozpocząć. Podstawą prawną jest w tym przypadku Rozporządzenie Rady Ministrów z 29 maja 2020 roku. – To oznacza, że możemy już oficjalnie ruszać z przygotowaniami do rozgrywek – mówi Piotr Szymański, przewodniczący GKSŻ.

Warto podkreślić, że na ten moment pierwsza liga otrzymała zgodę na rozpoczęcie sezonu bez udziału publiczności. – Kiedy wysyłaliśmy dokumenty do Ministerstwa, otaczająca nas rzeczywistość była zupełnie inna. Wtedy nie było jeszcze tematu powrotu kibiców na trybuny. Tak naprawdę pojawił się on w miniony piątek. W związku z tym już tego samego dnia złożone zostały kolejne dokumenty, które dotyczą rozgrywek wszystkich polskich lig i imprez indywidualnych. Doskonale rozumiemy, że dla klubów obecność fanów na trybunach ma ogromne znaczenie – podsumowuje Michał Sikora.

źródło: polskizuzel.pl

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

DIAGMEDICA & HOLI-MED