Dzień Wszystkich Świętych

11/01/2019 6:15:59
Marcin Michoń

Jak co roku, początkiem listopada podczas Święta Wszystkich Świętych oraz Dnia Zadusznego wspominamy naszych bliskich, którzy zakończyli już swoją drogę na ziemi. Warto w tym czasie wspomnieć także o ludziach związanych z tarnowskim sportem żużlowym, którzy odeszli od nas już na zawsze.

Andrzej Tanaś senior – wieloletni zawodnik Unii Tarnów, a także trener drużyny z Mościc. Zmarł w maju 2019 w wieku 79 lat.

Zygmunt Pytko – pierwszy tarnowski Indywidualny Mistrz Polski, całą swoją karierę spędził w Unii Tarnów. Odszedł 16 marca 1996 roku.

Krystian Rempała – zawodnik Unii Tarnów w sezonie 2016. Zmarł 28 maja 2016, sześć dni po dramatycznym wypadku podczas meczu ligowego w Rybniku.

Tomasz Jędrzejak – zawodnik Unii Tarnów w sezonie 2010. Zmarł tragicznie 14 sierpnia 2018 roku. Był Indywidualnym Mistrzem Polski w sezonie 2012.

Szczepan Bukowski – przez wiele związany z Unią Tarnów jako działacz sportowy oraz prezes Żużlowej Sportowej Spółki Akcyjnej Unia Tarnów. Jeden z twórców złotej drużyny z lat 2004-2005. Członek Głównej Komisji Sportu Żużlowego, menedżer reprezentacji Polski. Odszedł 10 sierpnia 2007 roku.

Benedykt Bogdanowicz – jeden z pierwszych zawodników, którzy startowali z Jaskółką na plastronie. Odszedł 14 lutego 2012 roku.

Albin Tomczyszyn – jeden z pierwszych zawodników oraz trener Jaskółek w latach 1958-1961 oraz 1972-1973.

Marian Curyło – wieloletni zawodnik Unii Tarnów. Odszedł w czerwcu 2002 roku w wieku 72 lat.

Stanisław Chorabik – wielokrotny reprezentant klubu z Tarnowa, a po zakończeniu kariery zawodniczej jego trener. Za swoją działalność został uhonorowany Dukatem Miasta Tarnowa. Odszedł 26 listopada 2010 roku.

Florian Kapała – jeden z najlepszych polskich zawodników w historii. Wielokrotny medalista Mistrzostw Polski. Z Unią Tarnów związany był jak trener zarówno pierwszej drużyny jak i szkółki żużlowej. Odszedł 19 listopada 2007 roku.

Ryszard Chrupek – zawodnik Unii Tarnów. Zginał tragicznie 6 maja 1979 roku w wyniku obrażeń odniesionych podczas treningu na torze w Tarnowie.

Janusz Kapustka – zawodnik Unii Tarnów, całą karierę spędził w klubie z Tarnowa. Odszedł 6 marca 2002 roku.

Andrzej Zając – żużlowiec Unii Tarnów w latach siedemdziesiątych. Zmarł w 2010 roku.

Simon Wigg – Indywidualny Wicemistrz Świata, pięciokrotny Mistrz Świata w zawodach na długim torze. W lidze polskiej debiutował w barwach Unii Tarnów i szybko stał się ulubieńcem publiczności. Zmarł w wyniku ciężkiej choroby 15 listopada 2000 roku.

Stanisław Ochwat – wieloletni mechanik Unii Tarnów, którego pożegnaliśmy w wieku 58 lat w czerwcu 2019 roku.

Nie sposób wymienić wszystkich zmarłych związanych z tarnowskim sportem żużlowym, ale warto poświęcić w tych dniach kilka chwil i wspomnieć pamięcią zarówno tych, którzy byli związani z Unią Tarnów, jak również wielu osób, którzy poświęcili swoje życie dla dobra całej dyscypliny.

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

saletrosanNOXY

tyskie

wia-lanwamexsamrozkwitnad-stawkiemmrowkampgk-1megaelkrystankluzahektordunajecdekercezarcarsprintarkanankopolagriaRigatoniMATBUDKARMOTCINEMA 3DGaleria TarnoviaTarnowska TV HDKLICH

AMS Iveco