Dospel Włókniarz Częstochowa – nasz przeciwnik

03/06/2013 0:00:00

W najbliższy czwartek będziemy gościć na stadionie w Mościcach drużynę Dospel Włókniarz Częstochowa.

Sport żużlowy w Częstochowie ma bardzo długą historię sięgającą czasów po II Wojnie Światowej. Za pioniera wyścigów żużlowych w Częstochowie uznawany jest Waldemar Miechowski. W pierwszych latach istnienia sekcji zawodnicy startowali na własnych motocyklach, które były jedynie dostosowywane do wyścigów na żużlowym owalu. Otwarcie toru żużlowego w Częstochowie przypadło na uroczyście obchodzoną w Częstochowie czterdziestą rocznicę Częstochowskiego Towarzystwa Cyklistów i Motocyklistów. Pierwszego września na tor przy ulicy olsztyńskiej zjechali się motocykliści z całej polski, by uczestniczyć w mistrzostwach Częstochowy. Zawody oglądało ponad dziesięć tysięcy widzów, a sam turniej rozgrywano w systemie pucharowym z podziałem na klasy. Zawody wygrał Andrzej Żymirski.

Pierwsze zawody ligowe odbyły się pod Jasną Górą dwa lata później w 1948 roku. Po krajowych eliminacjach drużyna z Częstochowy została przydzielona do ówczesnej drugiej ligi. Po dwóch sezonach drużyna w nowej nazwie – „Włókniarz” awansowała do pierwszej ligi. Na pierwszy sukces trzeba było poczekać do roku, 1959 kiedy w Częstochowie odebrano złote medale Drużynowych Mistrzostw Polski.

Lata sześćdziesiąte to passa spadków i powrotów do pierwszej ligi. Kolejna dekada była już bardziej udana dla częstochowian, którzy zdobywali złoto w 1974 roku, a w kolejnych latach po dwa srebrne i brązowe medale.

Po spadku w 1981 do drugiej ligi dopiero po dziesięciu latach udało się powrócić do najlepszych drużyn w kraju. W sezonie 1996 drużyna prowadzona przez marka Cieślaka odniosła kolejny wielki sukces zdobywając złote medale w Drużynowych Mistrzostwach Polski. W kolejnym roku zespół spisywał się niestety na tyle słabo, że musiał opuścić najwyższą klasę rozgrywkową na dwa sezony. Po awansie w 1999 roku ekipa z Częstochowy nieprzerwanie startuje w najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce.

Na kolejny sukces po awansie nie trzeba było długo czekać, ponieważ już w roku 2003 pod Jasną Górą ponownie odbierano złote medale za Drużynowe Mistrzostwo Polski. W kolejnych latach udało się jeszcze wywalczyć medal srebrny i aż trzy medale brązowe.

Ostatnie trzy sezony to walka w Częstochowie o utrzymanie. Zbudowano młody ambitny zespół, którego zadaniem była obrona Lwów przed spadkiem z Ekstraligi. Zawodnikom w biało zielonych barwach to się udało, a przed obecnym sezonem, częstochowianie znacząco przebudowali skład. Do niekwestionowanego lidera Grigorija Łaguty dołączył jeden z najlepszych zawodników poprzedniego sezonu, nie tylko w lidze, ale także w GP, Emil Sajfutdinow, a także Indywidualny Mistrz Świata – Michael Jepsen Jensen. Po dwóch latach przerwy plastron z Lwem ponownie przywdzieje Rune Holta. Norweg z polskim paszportem to zawodnik niezwykle doświadczony i po dwóch niespecjalnie udanych sezonach będzie chciał się odbudować i udowodnić drzemiący w nim potencjał. Seniorską kadrę Dospelu uzupełniać będą Rafał Szombierski oraz Mirosław Jabłoński. Duet młodzieżowców będzie tworzyć ktoś z czwórki – Artur Czaja, Huber Łęgowik, Rafał Malczewski oraz nowo pozyskany z Zielonej Góry Adam Strzelec.

Przed sezonem według wielu fachowców zespół z Częstochowy stawiany był wśród pretendentów do medali, nawet pomimo bolesnej porażki w meczu dziewiątej kolejki na torze we Wrocławiu. Jest to zespól na pewno nieobliczalny i na papierze wyglądający bardzo mocno.

Warto wspomnieć także o zawodnikach, którzy w przeszłości startowali w drużynie z Częstochowy, którzy w dużej mierze byli wychowankami miejscowego klubu. Z całą pewnością do tych zawodników zaliczyć trzeba obecnego trenera Unii Tarnów Marka Cieślaka, a także, spontanicznie jeżdżącego Józefa Jarmułę, Andrzeja Jurczyńskiego czy Stefana Kwoczałę. Przez wiele lat ikoną częstochowskiego speedway’a był doskonale wszystkim znany Sławomir Drabik i to głównie z jego osobą, młodszym kibicom, kojarzy się drużyna Lwów.

Obecny sezon jest dla Włókniarz czterdziestym drugim w najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce.

Częstochowianie w liczbach:

Drużynowe Mistrzostwa Polski – 12 medali (4 złote, 3 srebrne, 5 brązowych)
Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwa Polski – 4 medale (2 złote, 1 srebrny, 1 brązowy)
Indywidualne Mistrzostwa Polski – 10 medali (5 złotych, 2 srebrne, 3 brązowe)
Młodzieżowe Indywidualne Mistrzostwa Polski – 3 medali (0 złotych, 0 srebrnych, 3 brązowe)
Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 6 medali(1 złoty, 1 srebrny, 4 brązowe)
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 3 medale0 złotych, 2 srebrne, 1 brązowy)

Łączny dorobek medali zdobytych w ramach Mistrzostw Polski przez Włókniarz Częstochowa– 38 medali (12 złotych, 9 srebrnych, 17 brązowych)