Ciągłe poszukiwanie formy – podsumowanie sezonu w wykonaniu Martina Vaculika

08/11/2013 0:00:00

Kolejny, czwarty już z kolei sezon w barwach Unii Tarnów spędził Martin Vaculik. Słowak nie zaliczy jednak tego sezonu do najbardziej udanych. W lidze punktował zdecydowanie słabiej niż choćby rok wcześniej. Wiele obiecywał sobie po startach w Grand Prix, które również mu nie wyszły i zajął odległą pozycję w klasyfikacji końcowej. Na osłodę pozostały Indywidualne Mistrzostwa Europy, w których okazał się najlepszym zawodnikiem.

Sam początek zmagań ligowych nie zapowiadał słabszych wyników Martina. Z powodu niekorzystnej aury zawodnicy Unii Tarnów rozpoczęli sezon od III kolejki meczem z Fogo Unią Leszno. Nasi zawodnicy zdecydowanie pokonali imienniczkę z Leszna, a najlepszym zawodnikiem meczu okazał się… Martin Vaculik, który zdobył 11 punktów i 2 bonusy. Jak się później okazało, wyniku tego nie był w stanie osiągnąć w żadnym innym spotkaniu w ramach Enea Ekstraligi. Kolejne spotkania w wykonaniu Vaculika to w zasadzie ciągłe poszukiwanie formy tej sprzętowej jak i sportowej. Zdarzały mu się bowiem biegi zwycięskie, kiedy to oglądaliśmy tego Martina z 2012 roku, by za chwilę przyjechał na końcu stawki. Podobnie jak Martin Vaculik tak i cała drużyna szukała formy na początku sezonu. Na szczęście przyszła ona w najważniejszych momentach co pozwoliło na zdobycie brązowego medalu Drużynowych Mistrzostw Polski. Mimo niewielkiej zdobyczy punktowej Martina w najważniejszym dwumeczu trzeba przyznać, że przyczynił się on także do tego sukcesu, ponieważ Unia wywalczyła medal przewagą zaledwie dwóch punktów.

Bardzo duże nadzieje wiązali kibice jak również sam zawodnik z cyklem Grand Prix. Vaculik otrzymał od organizatorów stałą dziką kartę po bardzo udanym sezonie 2012. Niestety początek cyklu był dla Słowaka nieudany. Punkty zdobywał z trudem, tracąc wiele pozycji na dystansie. Zawodnik od samego początku uskarżał się na sprzęt, który nie pracował tak dobrze jak sezon wcześniej. Kolejne starty wprowadzały tylko więcej nerwowości, a czołówka wyraźnie odjeżdżała. Wydawało się, że przełamanie przyszło w Cardiff, gdzie Martin prezentował się bardzo dobrze i miał nawet spore szanse na finał. Niestety w kolejnych zawodach było słabiej. W ostatecznym rozrachunku Vaculik wywalczył 62 punkty i zajął 14 miejsce. Po sezonie stwierdził, że zawody o Indywidualne Mistrzostwo Świata sporo go kosztowały, nie mógł się dobrze przygotować również do meczów ligowych dlatego przez kilka najbliższych sezonów nie chce wracać do grona elity.

Niepowodzenia w lidze oraz Grand Prix powetował sobie za to podczas cyklu o Indywidualne Mistrzostwo Europy. Na początku sezonu przebrnął przez eliminacje co pozwoliło mu rozpocząć walkę o medale. Od pierwszych zawodów widać było, że Martin ma wielką chęć na końcowy sukces. Przed ostatnimi zawodami w Rzeszowie okazało się, że z powodu kontuzji nie wystąpią główni faworyci do medali: Emil Sajfutdinow, Tai Woffinden oraz Tomasz Gollob. Zdecydowanym faworytem pozostawał w tym wypadku Nicki Pedersen. W końcówce sezonu nie był on jednak w najwyższej formie, a prawdziwy kunszt speedwaya pokazał Vaculik. Słowak wygrał wszystkie swoje biegi, co przy słabszej postawie Duńczyka pozwoliło mu na końcowy triumf w zawodach. Jest to największy sukces w trakcie całej jego kariery.

Pomimo słabszego sezonu, Vaculikowi w żadnym spotkaniu nie można było odmówić waleczności. Na torze zostawiał serce w każdym biegu, nawet w tych, w których przyjeżdżał na ostatniej pozycji. To sprawiło, że wielu tarnowskich kibiców nie wyobraża sobie drużyny bez sympatycznego Słowaka. Jak potoczą się negocjacje przekonamy się w najbliższym czasie.

Mecze Martina Vaculika w Enea Ekstralidze:

18 IV Tarnów – Leszno 11+2 (3,3,2*,2*,1), wynik 53 – 37
21IV Wrocław – Tarnów 7+1 (1,1*,2,3,0), wynik 45 – 44