PGE Ekstraliga

Bardzo dobry występ Kołodzieja i Gomólskiego w Ostrowie

Polska reprezentacja zgodnie z przewidywaniami pewnie pokonała reprezentację Australii 54-39. Przed zawodami okazało się, że Macieja Janowskiego zastąpi Piotr Pawlicki. Były zawodnik Grupy Azoty Unii Tarnów odczuwał skutki wczorajszego upadku w Anglii i zrezygnował ze startu. Duże osłabienie było też po stronie Australii. Z zawodów z powodu bólu kolana zrezygnował Darcy Ward, a jego miejsce zajął Rory Schlein.

Wszyscy polscy zawodnicy pojechali na bardzo wysokim poziomie, zawiódł jedynie Tomasz Jędrzejak, który wywalczył zaledwie 1 punkt. Bardzo widowiskowo jeździli zawodnicy Grupy Azoty Unii Tarnów. Janusz Kołodziej przeważnie dobrze wychodził spod taśmy, ale kiedy nie był najszybszy w tym elemencie gonił zaciekle swoich rywali na dystansie. Tak było chociażby w biegu 4 gdzie po walce przez cztery okrążenia wyprzedził Camerona Woodwarda na samej linii mety. Jego jednym słabszym biegiem był bieg 15, w którym również musiał stoczyć walkę na dystansie, tym razem z Daveym Wattem, ale na mecie okazał się słabszy. Po spotkaniu podkreślał jednak, że najważniejsza była walka oraz to, żeby nie ulec żadnemu wypadkowi. Kacper Gomólski nie imponował startami, ale bardzo mądrze rozgrywał pierwszy wiraż oraz trzymał gaz przez 4 okrążenia. To pozwoliło mu na wywalczenie 10 punktów i 4 bonusów. W drużynie Australii dobrze pojechał Davey Watt, który zdobył 13 punktów i 1 bonus, wykorzystując przy tym maksymalnie złotą rezerwę taktyczną. Kroku starał mu się dotrzymać zdobywca 8 punktów i 1 bonusu Chris Holder. Było to jednak zbyt mało na bardzo szybkich Polaków.

Zawody toczyły się w bardzo dobrej atmosferze przy komplecie publiczności. Można było poczuć atmosferę Drużynowego Pucharu Świata czy też zawodów Grand Prix, mimo iż dzisiejsze spotkanie miało charakter towarzyski. Komplet widzów pokazał organizatorom, że warto organizować takie mecze w ośrodkach, które na co dzień nie goszczą największych gwiazd speedwaya.

Australia – 39
1. Rory Schlein – 3+1 (1*,0,0,-,2)
2. Cameron Woodward – 5+1 (2,1,1,-,1*)
3. Jason Doyle – 5 (0,t,3,1,1)