PGE Ekstraliga

Artur Mroczka

Artur Mroczka urodził się 2 listopada 1989 roku. Jest wychowankiem GTŻu Grudziądz, a licencję żużlową zdobył w 2006 roku. Od tego czasu reprezentował barwy macierzystej drużyny, następnie Stali Gorzów, gdańskiego Wybrzeża, a ostatnio Grupy Azoty Unii Tarnów, z krótkim epizodzie w barwach KS Toruń. Do największych sukcesów zawodnika zaliczyć trzeba trzy medale Drużynowych Mistrzostw Świata Juniorów w tym dwa złote. W rozgrywkach o Drużynowe Mistrzostwa Polski w swoim dorobku ma dwa medale – srebrny i brązowy. W 2008 roku sięgnął po Indywidualne Mistrzostwo Europy Juniorów, oraz po Brązowy Kask. Artur prezentuje bardzo odważny styl jazdy. Jego akcje bardzo często rozgrzewają publiczność do czerwoności. W barwach Grupy Azoty Unii Tarnów Mroczka ustabilizował swój poziom sportowy przyznając, że w Tarnowie czuje się jak w domu.

Profil zawodnika

Data urodzenia