Artur Czaja: „Najgorsze są zmiany pogody”

05/19/2019 13:46:48
Przemysław Frączek

We wczorajszym meczu z Orłem Łódź mogliśmy oglądać dwa oblicza Artura Czai. Jak się okazało, wszystko przez kwestie sprzętowe, a sam Artur został po meczu, żeby wszystko jeszcze raz przetestować – Nie wiem co się stało z tym pierwszym motocyklem. Nie miałem startu, nie miałem trasy, nie wiem co się z nim stało. Już po pierwszym biegu wiedziałem, że coś jest nie w porządku. Nie chciałem jednak robić pochopnych zmian i pojechałem na nim jeszcze raz. To był mój błąd. Bardzo mnie to jednak intryguje, dlatego teraz, po zawodach nie idę do szatni tylko chcę wyjechać i jeszcze pokręcić kółka żeby sprawdzić co się stało. Dobrze, że na drugim motocyklu wygrałem dwa ciężkie biegi. Szkoda upadku, ale czasami tak się zdarza. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze – zaczął Artur.

Zapytaliśmy Artura, czy ten pierwszy silnik to był ten sam, który tak świetnie spisywał się podczas meczu z ostrowem – Tak, to był właśnie ten silnik. Myślę jednak, że nic się z nim nie stało, tylko to był mały błąd z naszej strony jeśli chodzi o dopasowanie – wyjaśnił.

Problemy z ustawieniami sprawia nie tyle tor, co dynamicznie zmieniająca się pogoda – Ten tor jest całkiem inny, on się zrobił dużo twardszy. Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze są zmiany pogody. I to one powodują zmiany w ustawianiach. Tor się trochę zmienił, ale nawet gdyby był identyczny to na tą ciepłą pogodą już są zupełnie inne ustawienia motocykla – dodał nasz zawodnik.

Spore zadowolenie przyniósł Arturowi Czai także poprzedni mecz na ciężkim torze w RybnikuNiezmiernie się z tego cieszę, że tak dobrze udało mi się pojechać w Rybniku. Wynik był na pewno lepszy niż moje wyniki z tego toru z poprzedniego sezonu. Bardzo cię cieszę. Tor był ciężki, ale takie warunki też mi odpowiadają – odparł.

W tym momencie do naszej rozmowy włączył się Ernest Koza, który po udzieleniu własnego wywiadu, który pojawi się na naszej stronie, miał również sporo do powiedzenia na temat postawy ArturaArtur wyrasta na kolejnego lidera. Peter i Wiktor w każdym meczu potwierdzają swoją rolę, ale Artur także jedzie po zwycięstwa. W Szwecji również bardzo dobra postawa, tylko kwestie regulaminowe nie pozwoliły mu pojechać w większej ilości biegów. Jak widać punktuje nie tylko w Polsce, ale i za granicą – powiedział z uśmiechem Ernest.

Kiedy Artur Czaja opanował już śmiech, dodał jeszcze kilka słów na temat postawy w ElitserienW Szwecji szkoda tych trzech biegów, bo całkiem dobrze mi szło. Tam zmienił się jakiś przepis i jeśli nie przydarzy się jakaś taśma, to z pozycji rezerwowego mam tylko te trzy biegi. Żałuję, że nie pojechałem więcej, bo naprawdę dobrze szło – zakończył Artur Czaja.

saletrosanNOXY

tyskie

wia-lanwamexsamrozkwitnad-stawkiemmrowkampgk-1megaelkrystankluzahektordunajecdekercezarcarsprintarkanankopolagriaRigatoniMATBUDKARMOTCINEMA 3DGaleria TarnoviaTarnowska TV HDKLICH

AMS Iveco