Ales Dryml: Toruński tor wygląda bardzo dobrze

18/05/2013 0:00:00

Tegoroczny sezon jest wyjątkowy dla Alesa Drymla. Czech wystąpi w trzech turniejach, które zaliczają się do najważniejszych imprez żużlowego kalendarza. Zawodnika z Pardubic ujrzymy w najbliższą sobotę w Grand Prix w Pradze, 8 czerwca na Eurosport Speedway Best Pairs oraz w finałach Indywidualnych Mistrzostw Europy.

Jak wyglądają ostatnie tygodnie u czempiona Starego Kontynentu?

Czekam z niecierpliwością na jazdę w nowej formule i jestem bardzo szczęśliwy, że mam szansę na obronę tytułu. Podoba mi się kierunek w jakim zmierza turniej Speedway European Championships. Myślę, że organizatorzy odwalili kawał dobrej roboty – mówi starszy z braci Drymlów.

18 maja na praskiej Markecie odbędzie się czwarta runda cyklu GP. Los tak się potoczył, że na ojczystej ziemi okazję do jazdy otrzyma Ales Dryml, który jako pierwszy rezerwowy mistrzostw zastąpi kontuzjowanego Darcy ego Warda.

Jestem dumny, że mam szansę, by jeździć znów w GP Czech. Jest to jedyna okazja dla żużlowców, którzy nie są pod skrzydłem Olympu Praga, by jeździć w czeskim GP. Moim planem jest przebrnięcie przez eliminacje i jazda na pełnych prawach w cyklu. Mam team i motocykle, które pozwalają mi być gotowym na każde wyzwanie – uważa.

Tor w stolicy Czech jest bardzo specyficzny i ma tylu samo zwolenników, co sceptyków.

Praga to nie jest jeden z moich ulubionych torów. Nie miałem okazji, by tam potrenować za wyjątkiem ligi czeskiej, ale tak jak na każdym torze skręca się w lewo na końcu prostej, więc wiem co robić (śmiech) – dodaje sympatyczny zawodnik.

Za nieco ponad trzy tygodnie na toruńskiej Motoarenie odbędą się zawody par w ramach imprezy Eurosport Speedway Best Pairs. W stawce znalazło się też miejsce dla Czechów i Ales Dryml będzie mieć okazję do debiutu na tamtejszym torze.

Nie miałem jeszcze okazji, by jeździć na Motoarenie i czekam na to z niecierpliwością. Widziałem parę filmów z meczów na tym stadionie i wygląda na to, że jest to bardzo dobry tor i pozwala na wielkie ściganie – opiniuje.

O co 8 czerwca pojedzie duet czeski?

Jadę tam bez żadnych oczekiwań. Będę dawał z siebie wszystko, by mój kraj był dumny z mojej jazdy. Tak jak powiedziałem wcześniej, jestem zaszczycony, że mogę reprezentować mój kraj w każdym światowym wydarzeniu i pokazać młodym czeskim żużlowcom, że wszystko jest możliwe dzięki ciężkiej pracy – kończy Ales Dryml.

Szczegółowe informacje dotyczące turnieju Eurosport Speedway Best Pairs dostępne są na stronie www.speedwaypairs.com. Tam też można zakupić bilety na zawody  – ceny zaczynają się już od 35 złotych!

Małopolska

Nowrem Group