Akcja „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” również w Tarnowie

01/08/2014 0:00:00

„Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” – to hasło ogólnopolskiej inicjatywy, której celem jest zaktywizowanie społeczeństwa na walkę z pijanymi kierowcami. Inicjatorem jest Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce – Browary Polskie. W akcję zaangażowana jest jednak szeroka koalicja firm i instytucji, nad którą honorowy patronat zdecydowało się objąć Ministerstwo Gospodarki.”

W regionie tarnowskim kampanię Browarów Polskich wspierają : marka OKOCIM, wspólnie z siecią sklepów Al.Capone, Komendą Miejską Policji w Tarnowie oraz Unią Tarnów Żużlową Sportową Spółką Akcyjną, wraz z zawodnikiem Jaskółek Januszem Kołodziejem. . W sierpniu, podczas meczów tarnowskiej drużyny , wśród kibiców rozdawane będą naklejki
z napisem „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”, zachęcając użytkowników do ich zamieszczenia na tylnej szybie samochodu. Również Policjanci Wydziału Ruchu Drogowego w trakcie kontroli drogowych będą wręczać kierowcom takie naklejki. Kibice będą mieli także okazję odwiedzić na stadionie żużlowym mini-miasteczko przygotowane przez funkcjonariuszy Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji w Tarnowie, gdzie będą rozdawane ww. naklejki oraz materiały dotyczące problematyki „alkohol-kierowca”. Przede wszystkim będzie możliwość założenia tzw. „alko-gogli” (są to specjalne okulary, które dają odzwierciedlenie stanu kierowcy będącego pod wpływem alkoholu), a policjanci na życzenie będą przeprowadzać badania stanu trzeźwości.