PGE Ekstraliga

2 runda SEC w Togliatti – zapowiedź

Walka o tytuł Indywidualnego Mistrza Europy przenosi się do Rosji. Podobnie jak przed rokiem w niedzielny wieczór zawodnicy rywalizować będą w Togliatti. Ubiegłoroczne zawody cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem kibiców, którzy dodatkowo mogli cieszyć się ze zwycięstwa swojego zawodnika Emila Sajfutdinowa.

Pozycji lidera klasyfikacji będzie bronił Janusz Kołodziej. Nasz zawodnik był bardzo szybki w pierwszych zawodach w Gustrow i mimo iż zajął 3 miejsce to wspólnie z Nickim Pedersenem jest liderem tabeli. Obecnie w polskiej Ekstralidze trwa przerwa, więc ciężko zweryfikować formę niektórych zawodników. Mimo wszystko znając Janusza kibice mogą być w miarę spokojni o jego występ. Nieudany początek zaliczył Martin Vaculik. Słowak zdobył tylko 7 punktów i już ma spory dystans do odrobienia. Dodatkowo zaliczył upadek w lidze szwedzkiej, ale uspokoił swoich kibiców zapewniając, że na zawody w Togliatti będzie gotowy.

Najgroźniejszym rywalem wydaje się być Emil Sajfutdinow. Dużym handicapem będzie dla niego tor, ponieważ regularnie startuje w lidze rosyjskiej, z której z kolei zrezygnowało większość zawodników. Pomocna będzie dla niego także własna publiczność. O czołowe lokaty będą walczyć z pewnością Duńczycy: współlider klasyfikacji generalnej Nicki Pedersen i zajmujący trzecią lokatę Peter Kildemand. Zagadką będzie postawa Adriana Miedzińskiego i Tomasza Golloba. Obaj zawodnicy Unibaxu prezentują w tym roku bardzo nierówną formę. Gollob zawodzi szczególnie na obcych torach.

Zawody rozpoczną się o godzinie 18.00 a transmitować je będzie telewizja Eurosport.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana